Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών;

Dr. Efi Romboti ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Leave a comment  

Έχετε σκεφτεί ότι ένα εμβόλιο όπως αυτό για παράδειγμα που κάνουν τα παιδιά ενάντια στην πολιομυελίτιδα ή την ανεμοβλογιά θα μπορέσει στο κοντινό μέλλον να κάνει παρελθόν τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών αλλά και άλλους;

Στο ερευνητικό εργαστήριο της Mayo Clinic εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και κάποιους τύπους καρκίνων των πνευμόνων.

Μία στις οκτώ γυναίκες νοσεί κάποια στιγμή στη ζωή της από καρκίνο του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πέμπτη από καρκίνο αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Οι ερευνητές έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα μετά από τον εμβολιασμό ζώων που είχαν καρκίνο του μαστού, ξεκίνησαν  να το δοκιμάσουν σε ασθενείς. Σε ασθενείς που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, με στόχο η νόσος τους να μην υποτροπιάσει.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο

Ο Dr. Knutson, υπεύθυνος από το 2007 για την ανάπτυξη του εμβολίου, εξηγεί ότι το εμβόλιο δρα »μαθαίνοντας» στα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται.

 Αυτό έγινε στη δοκιμή του εμβολίου στα ζώα και τώρα περιμένουν να γίνει το ίδιο και με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ελπίδα είναι ότι στο μέλλον το εμβόλιο θα επιτελεί πρόληψη ενάντια στους καρκίνους που σχεδιάστηκε να προλαμβάνει.

 Αυτό θα φανεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα του στις γυναίκες που μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους για τον φτωχής πρόγνωσης τριπλά αρνητικό  καρκίνο του μαστού (triple negative breast cancer,TNBC), μπήκαν στο πρόγραμμα μελέτης του εμβολίου. Οι ενδείξεις φαίνεται να είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Έτσι το όνειρο όλων μας για την απελευθέρωση των γυναικών από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών μοιάζει πιο κοντινό από ποτέ.

Add a Comment