Ας μιλήσουμε για το σεξ στην εγκυμοσύνη

Για να έχουμε εγκυμοσύνη έχουμε σεξουαλική επαφή. Καμμία έκπληξη για αυτό. Όταν όμως έρθει η εγκυμοσύνη μπορούμε να συνεχίσουμε την σεξουαλική μας ζωή; Πολλές γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν έχουν ζαλάδες, τάση ή και εμετούς και την αίσθηση ότι η κούραση είναι κολλημένη επάνω τους όλο το 24ωρο,το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι το σεξ.

Βλαστοκύτταρα

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από μερικά τρισεκατομμύρια κύτταρα. Περίπου 30 τρισεκατομμύρια. Κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα είτε βρίσκεται στο δέρμα, στην καρδιά, στους μύες, στον εγκέφαλο ή σε οποιοδήποτε όργανο του οργανισμού, προέρχεται από ένα μοναδικό πολυδύναμο τύπο κυττάρου που λέγεται βλαστοκύτταρο.

Στοματική φροντίδα πριν και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν είστε έγκυος μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή προγραμματίζετε εγκυμοσύνη, είναι καλό να προγραμματίσετε επίσης την επίσκεψη σας στον/στην οδοντίατρο σας. Γιατί οι αλλαγές που γίνονται στις ορμόνες σας στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αποτελέσουν αιτία για την αύξηση των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας.

Η επίδραση του αλκοόλ στο έμβρυο

Όταν η έγκυος πίνει αλκοόλ, αυτό γρήγορα περνά στην ίδια ποσότητα που βρίσκεται στο δικό της αίμα και στο αίμα του εμβρύου. Στον ενήλικα το σηκώτι μεταβολίζει και ''καίει'' το αλκοόλ.Το σηκώτι όμως του εμβρύου, είναι ανώριμο και δεν είναι ικανό να το μεταβολίσει οπότε είναι εξαιρετικά βλαβερό, ακόμη και σε μέτριες ή και μικρές ποσότητες.

ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ

Έχουμε υπέρταση στην εγκυμοσύνη όταν η πίεση της γυναίκας είναι 140/90mmHg ή περισσότερο, ενώ πριν την εγκυμοσύνη ήταν φυσιολογική(100-120/65-80mmHg). Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης κρύβει κινδύνους αυξημένης μητρικής και εμβρυικής νοσηρότητας. Όταν η πίεση ήταν από πριν την εγκυμοσύνη αυξημένη πιθανόν να πρόκειται για χρόνια υπέρταση, οπότε οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για αρκετές εβδομάδες και μετά τον τοκετό.( 1% των περιπτώσεων).