Το σπιράλ (IUD) προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Dr. Efi Romboti ΑΡΘΡΑ Leave a comment  

IUD

IUD

Το σπιράλ είναι γνωστό λόγω της αποτελεσματικής αντισυλληπτικής του δράσης.

Όμως στο τεύχος του Obstretics and Gynecology στις 7 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της  πρώτης συστηματικής ανάλυσης πολλών μελετών της σχέσης του σπιράλ με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

IUDΟι εργασίες στηρίζονται σε δεδομένα που αφορούν περισσότερες από 12.000 γυναίκες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στις γυναίκες που είχαν σπιράλ η επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερη.

Αυτό είναι εξαιρετικό νέο και ασφαλώς θα παίρνεται ιδιαίτερα σοβαρά από τις γυναίκες όταν αποφασίζουν την μέθοδο αντισύλληψης τους, ιδιαίτερα από όσες έχουν διαγνωστεί ότι έχουν προσβληθεί από τον HPV.

Επικεφαλής της μετανάλυσης είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια της έδρας της κλινικής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καλιφόρνιας (USC) Victoria Cortessis.

Μένει να αποδειχτεί και ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.


CRISPR: από την βιολογία στην τεχνολογία και νέες θεραπευτικές

Dr. Efi Romboti ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Leave a comment   ,

CRISPR Efi Roboti

 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου μετά το συνέδριο που παρακολούθησα από 22-24/10 στο Sitges της Ισπανίας, για την γονιδιακή επεξεργασία ( CRISPR: από την βιολογία στην τεχνολογία και νέες θεραπευτικές).

Συμμετείχαν πρωτοπόροι επιστήμονες από τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα Αμερικής κυρίως, αλλά και Ευρώπης και Ασίας. Οι ευρωπαίοι αφοσιωμένοι στο όραμα τους ερευνητές, τις περισσότερες φορές παλεύουν με τα σαφώς πενιχρότερα οικονομικά μέσα που διαθέτουν αλλά και τις τυποποιημένες συχνά  ιδέες των Πανεπιστημίων τους.

Εγώ ήμουν η μόνη κλινική γιατρός.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που δεν υπάρχει τουλάχιστον γνωστό μέχρι τώρα προηγούμενο. Η επιστήμη και η τεχνολογία «τρέχουν» τις ανακαλύψεις τους με ταχύτητες αδιανόητες μέχρι πριν λίγα χρόνια. Έχει αλλάξει από τα θεμέλια της η δομή της σκέψης για την βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών, για τα όρια ή και μη όρια της υγιούς ζωής του ανθρώπου.

Read more


Τι «δώρα» μας προσφέρει το Μαγνήσιο;

Dr. Efi Romboti ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΟ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Leave a comment   ,

Magnesium Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι από τα βασικότερα μέταλλα του οργανισμού μας και παίζει ουσιαστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του.

 • Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών της τροφής μας.
 • Συμμετέχει στην σύνθεση DNA και πρωτεϊνών ώστε τα κύτταρα μας να λειτουργούν φυσιολογικά.
 • Υποστηρίζει το νευρικό καθώς και το μυικό μας σύστημα.
 • Δυναμώνει τα οστά και τους συνδέσμους μας.
 • Υποστηρίζει την καλή διάθεση, την μνήμη, τις μαθησιακές ικανότητες.
 • Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Read more


Ποιές οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Dr. Efi Romboti ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Leave a comment  

 

Στυτική δυσλειτουργία (ανικανότητα) είναι η αδυναμία να υπάρξει και να διατηρηθεί η στύση κατά την σεξουαλική επαφή.

Μερικές παθήσεις που μπορεί να συνέβησαν σε νεαρή ηλικία

όπως κάποια χειρουργεία στην σπονδυλική στήλη, τραυματισμοί, πολλαπλή σκλήρυνση, παχυσαρκία

ή άλλες που συμβαίνουν συχνότερα σε μεγαλύτερη ηλικία

Read more


Γιατί η καλή υγεία απαιτεί έναν καλό νυκτερινό ύπνο

Dr. Efi Romboti ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Leave a comment  

 

Why you need a good nights sleep to be healthy

Γιατί η καλή υγεία απαιτεί έναν καλό νυκτερινό ύπνο

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η τριάδα για την καλή υγεία είναι :

διατροφή, άσκηση, ύπνος

Τώρα πολλοί νευροεπιστήμονες έχοντας ερευνήσει και καταλάβει καλύτερα τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του οργανισμού που κινητοποιούνται στη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στον εγκέφαλο, πιστεύουν ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την ευζωία αλλά και με την μακροζωία μας.

Read more


Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών;

Dr. Efi Romboti ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Leave a comment  

Έχετε σκεφτεί ότι ένα εμβόλιο όπως αυτό για παράδειγμα που κάνουν τα παιδιά ενάντια στην πολιομυελίτιδα ή την ανεμοβλογιά θα μπορέσει στο κοντινό μέλλον να κάνει παρελθόν τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών αλλά και άλλους;

Στο ερευνητικό εργαστήριο της Mayo Clinic εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και κάποιους τύπους καρκίνων των πνευμόνων.

Μία στις οκτώ γυναίκες νοσεί κάποια στιγμή στη ζωή της από καρκίνο του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πέμπτη από καρκίνο αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Οι ερευνητές έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα μετά από τον εμβολιασμό ζώων που είχαν καρκίνο του μαστού, ξεκίνησαν  να το δοκιμάσουν σε ασθενείς. Σε ασθενείς που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, με στόχο η νόσος τους να μην υποτροπιάσει.

Read more


Θεραπεύτηκε έφηβος με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Dr. Efi Romboti ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ Leave a comment  

Στο παιδιατρικό Νοσοκομείο Necker στο Παρίσι έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως η πρωτοποριακή θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας με γονιδιακή αλλαγή του DNA.

 Ο ασθενής είναι ένας νεαρός Γάλλος. 

Ο μικρός ο οποίος τώρα είναι 15 χρονών ξεκίνησε την θεραπεία τον Οκτώβριο του2014. Εξαιτίας της πάθησης του είχε ήδη κατεστραμμένο τον σπλήνα του που έπρεπε να αφαιρεθεί. Επιπλέον έπρεπε να υποβληθεί σε αρθροπλαστική αφού και τα ισχία του είχαν υποστεί της συνέπειες της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

 Δηλαδή ήταν ήδη βαριά άρρωστος και επομένως πληρούσε τις προϋποθέσεις να δοκιμαστεί σε άνθρωπο μία καινούργια θεραπεία.

Ο μυελός των οστών είναι το σημείο του σώματος που παράγεται το αίμα.

Read more


Ξεκίνησε η γονιδιακή επεξεργασία σε ανθρώπους

Dr. Efi Romboti ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Leave a comment  

Δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα η νέα θέση της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών, καθώς και της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών για την γονιδιακή επεξεργασία σε ωάρια, σπερματοζωάρια, ή και σε πρώϊμα στάδια εμβρύων για σοβαρές κληρονομικές παθήσεις.

 Η βλαστική γονιδιακή επεξεργασία θα επιτρέπεται μόνο εφόσον το κληρονομούμενο γονίδιο οδηγεί σε αναπηρία ή πολύ βαριά νόσο και όταν η έρευνα έχει αποδείξει με μια σειρά από αυστηρά κριτήρια ότι είναι ασφαλής. Μένει λοιπόν να υπερπηδηθεί η μη έγκριση ακόμα από το FDA.

Η γονιδιακή επεξεργασία και η εφαρμογή της στην αληθινή ζωή, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ανακάλυψή της, μας επιβεβαιώνει το προφανές. 

Η επιστήμη στις μέρες μας τρέχει τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο και η φαντασία.

Η ανησυχία ότι θα καταστρατηγηθεί το πλαίσιο των σοβαρών γονιδιακών παθήσεων και για άλλες λιγότερο σοβαρές είναι δικαιολογημένη. Τις μεγάλες όμως ανακαλύψεις μόνο ισχυρά αντικρουόμενα συμφέροντα τις φρέναραν και όχι η πιθανή αρνητική τους πλευρά.

Read more


Αυτό το βίντεο δείχνει τι βλέπει ένα μωρό κάθε μήνα μέχρι τα πρώτα του γενέθλια

Dr. Efi Romboti ΑΡΘΡΑ Leave a comment  

Ο κύριος Romesh Angunawela είναι οφθαλμίατρος στην οφθαλμιατρική κλινική Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου. Σε συνεργασία με την Clinic Compare ανέπτυξαν ένα αρχείο εικόνων τύπου GIF που δείχνει πως μαθαίνουν τα μωρά να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους κάθε μήνα της ζωής τους, μέχρι να συμπληρώσουν το πρώτο τους έτος.

Ο R.Angunawela είπε ότι από την στιγμή που πρωτοανοίγει στην γέννηση του ένα μωρό τα μάτια του, ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου δέχεται έναν κατακλυσμό από οπτικές πληροφορίες που μαθαίνει να επεξεργάζεται.

Το μωρό όταν γεννιέται βλέπει τα πράγματα στα 8-10 εκατοστά και βαθμιαία καθώς μεγαλώνει επεκτείνεται σε πλάτος και απόσταση η όρασή του.
Στους τρεις μήνες αναγνωρίζει τα πρόσωπα των γονιών του και η όραση του ολοκληρώνεται περίπου στα δύο του χρόνια.
Απολαύστε!

Όλα τα στοιχεία είναι από το άρθρο της Edith Hancock( 19/1/2017) στο Business Insider UK


Η απαραίτητη Βιταμίνη Β12

Dr. Efi Romboti ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Leave a comment  
Βιταμίνη Β12
Η απαραίτητη Βιταμίνη Β12

 

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στον οργανισμό τους αρκετή βιταμίνη Β12 και αυτή η έλλειψη μπορεί να τους προκαλέσει »σπαζοκεφαλιές» με θέματα υγείας.

Η οικογένεια της βιταμίνης Β έχει πολλά μέλη.

Όλοι όμως οι τύποι της βιταμίνης Β ούτε την ίδια δράση έχουν, ούτε βρίσκονται στα ίδια τρόφιμα. Read more


Γονιδιακή επεξεργασία. Θα την ακούμε συχνά

Dr. Efi Romboti ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Leave a comment  

Γονιδιακή επεξεργασία

Γονιδιακή επεξεργασία. Θα την ακούμε συχνά

Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια πραγματική έκρηξη του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία επεξεργασίας του γονιδίου(gene editing).
Και είναι φυσικό αφού οι δυνατότητες που θα προσφέρει στην θεραπεία , είναι εντελώς διαφορετικές απ ́ ότι ξέραμε μέχρι σήμερα. Με την γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να γίνει αλλαγή και επομένως παρέμβαση στο DNA του κάθε ατόμου.

Για παράδειγμα:
Διόρθωση μεταλλάξεων που οδηγούν συχνά σε σοβαρές ασθένειες.
• Αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις
• Ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να καταπολεμάει τον καρκίνο

Εκείνο που δεν είναι πολύ γνωστό είναι η εφαρμογή της γονιδιακής επεξεργασίας στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των φαρμάκων.
Επίσης οι τεχνολογίες της γονιδιακής επεξεργασίας χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές μέθοδοι και για την παρασκευή βιολογικών φαρμάκων π.χ μονοκλωνικά αντισώματα.
Έτσι έχουμε χάρη στο CRISP-Cas 9 ή άλλων παρόμοιων τεχνικών παρέμβασης:

1.Καλύτερο προσδιορισμό του φαρμακευτικού μας στόχου.

2. Καλύτερα μοντέλα ασθενειών.
Τα κύτταρα αλλά και η αντίδραση των πειραματόζωων σε ένα καινούργιο φάρμακο δεν είναι ίδια με την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ερευνητές έχουν θεραπεύσει πολλές φορές μέχρι τώρα τον καρκίνο στα ποντίκια, όταν όμως το ́ ́καταπληκτικό ́ ́ φάρμακα το δοκίμασαν σε ανθρώπους απέτυχαν.
Με την γονιδιακή επεξεργασία μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε οργανισμούς, των οποίων η φυσιολογία είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη.

3. Καλύτερα διαγνωστικά μέσα.

4. Προσωποποιημένη ιατρική με προσωποποιημένα φάρμακα πρωτίστως βιολογικά.

Η προσωποποιημένη ιατρική με φάρμακα που θα ταιριάζουν ακριβώς στον συγκεκριμένο ασθενή, από όνειρο που ήταν πριν λίγα χρόνια φθάνει να γίνει κοντινή πραγματικότητα.


Γιατί χρειάστηκαν τρεις γονείς για να γεννηθεί ένα παιδί

Dr. Efi Romboti ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Leave a comment  

oario

Γιατί χρειάστηκαν τρεις γονείς για να γεννηθεί ένα παιδί

Είναι ήδη 7 μηνών το μωρό που γεννήθηκε από »3 γονείς» και φαίνεται ότι είναι υγιές, χωρίς να υπάρχουν ανωμαλίες ή επικίνδυνες μεταλλάξεις στο γονιδιακό του υλικό.

Όπως καταλαβαίνετε και ενδεχομένως αισθάνεσθε, το φάσμα των αντιδράσεων κυμαίνεται από τον φόβο ως τον θαυμασμό.

Οι γονείς του μωρού λόγω μιας σπάνιας μετάλλαξης στα μιτοχόνδρια της μητέρας, πριν ζητήσουν βοήθεια είχαν χάσει δύο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν με το σπάνιο σύνδρομο Leigh.

Το σύνδρομο Leigh είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που συνήθως γίνεται αντιληπτή στο πρώτο έτος της ζωής. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση της κινητικής αλλά και της διανοητικής λειτουργίας. Οδηγεί το μωρό να καταλήξει συνήθως σε 2-3 χρόνια.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η τεχνική; 

Δηλαδή να έχουμε ωάριο της μητέρας, ωάριο δότριας και βέβαια σπερματοζωάρια του πατέρα.

Αφαιρείται ο πυρήνας του ωαρίου της μητέρας και ο πυρήνας του ωαρίου της δότριας. Με άλλα λόγια το γεννετικό υλικό μητέρας και δότριας.

Γιατί;

Γιατί η μετάλλαξη αυτής της αρρώστιας βρίσκεται στο γεννητικό υλικό των μιτοχονδρίων.

Τα μιταχόνδρια που παράγουν ενέργεια, βρίσκονται στην περιοχή του κυττάρου που είναι έξω από τον πυρήνα.

Έτσι αφαίρεσαν τον υγιή πυρήνα της μητέρας που περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα του κληρονομούμενου από την μεριά της DNA αφήνοντας το υπόλοιπο κύτταρο με τα »προβληματικά» μιτοχόνδρια και τον μετέφεραν στο υγιές ωάριο της δότριας.( Όπως είπαμε είχε αφαιρεθεί το κληρονομούμενο γεννητικό του υλικό δηλαδή ο πυρήνας του).

Μετά έγινε η γονιμοποίηση του με το σπέρμα του πατέρα.

Τι πέτυχαν;

1. Ένα υγιές παιδί.

2. Σταμάτησαν την μεταβίβαση του γονιδίου που μετέφερε μια τόσο σοβαρή αρρώστια στις επόμενες γενιές.

Ελευθερώνοντας το κληρονομικό δέντρο της οικογένειας, στην ουσία δεν θεράπευσαν έναν ασθενή αλλά και όλες τις επόμενες γενεές.

Αυτό είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα προληπτικής Ιατρικής.


Γιατί δεν αφήνουμε το ταμπόν πάνω από 8 ώρες;

Dr. Efi Romboti ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Leave a comment   , , , ,

Γιατί δεν αφήνουμε το ταμπόν πάνω από 8 ώρες

Γιατί δεν αφήνουμε το ταμπόν πάνω από 8 ώρες;

Στην περίοδο δεν αφήνουμε το ίδιο ταμπόν για περισσότερες από 6, το μέγιστο  8 ώρες χωρίς να το αλλάξουμε.

Ο λόγος αυτής της σύστασης είναι ότι η παραμονή του στον κόλπο για περισσότερες από 8 ώρες μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο τοξικού σοκ.

Δηλαδή μια σπάνια μεν αλλά απειλητική για την ζωή της γυναίκας λοίμωξη. Αυτή  προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από ορισμένα βακτήρια και εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα όπως:

 • υψηλό πυρετό
 • έντονη μυαλγία
 • αίσθηση έντονης κούρασης
 • ζαλάδα ή και λιποθυμία
 • εμετός
 • διάρροια
 • ερυθρότητα στα μάτια, στο στόμα , στον λαιμό, στον κόλπο
 • εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα
 • πονοκέφαλο
 • αποπροσανατολισμό

Πως μπορείτε να καταλάβετε την ωορρηξία σας;

Dr. Efi Romboti ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Leave a comment  
Πως μπορείτε να καταλάβετε την ωορρηξία σας;
Πως μπορείτε να καταλάβετε την ωορρηξία σας;

 

Αναρωτιόμαστε συχνά ποιές ημέρες του κύκλου μας είναι οι γόνιμες δηλαδή πότε είναι η ωορρηξία.

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν καλή αίσθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους , στη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου. 

Και επειδή στην ωορρηξία οι ορμόνες μας αλλάζουν, μπορούμε να παρατηρήσουμε μιά σειρά από συμπτώματα που μας συμβαίνουν στις γόνιμες ημέρες.

 • Η τραχηλική βλέννα για να γίνει φιλική στην μεταφορά του σπέρματος από τον κόλπο στην σάλπιγγα που θα συναντηθεί με το ωάριο για να γίνει η γονιμοποίηση, λεπταίνει και μοιάζει με το ωμό ασπράδι των αυγών. 

Αυτός ο τύπος της αυξημένης σε ποσότητα, λεπτοφυούς και διαυγούς βλέννας είναι η καλύτερη ένδειξη της ωορρηξίας.

 • Αμέσως μετά την ωορρηξία επειδή αυξάνει η προγεστερόνη (γυναικεία ορμόνη), μερικές γυναίκες αισθάνονται μία τάση των μαστών τους, όπως πριν την περίοδο. Όταν το πρωτοαισθάνονται, υπάρχει ακόμα καλή πιθανότητα να είναι ακόμη στην γόνιμη περίοδο.
 • Μεγάλη αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

 Μία άλλη ορμόνη που αυξάνει απότομα κοντά στην ωορρηξία η LH, δημιουργεί αυξημένη διάθεση για σεξ. 

Έτσι αν παρατηρείτε ότι στη μέση περίπου του κύκλου σας ξαφνικά αυξάνει η ερωτική σας διάθεση είναι πολύ πιθανό να είστε στις γόνιμες ημέρες σας.

 • Μερικές γυναίκες στην ωορρηξία τους βλέπουν λίγες κηλίδες αίματος ή διαυγή βλέννα με μικρή ποσότητα αίματος.
 • Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά, δεξιά ή αριστερά, όπως πριν την περίοδο.

Περίπου το 1/5 των γυναικών στην ωορρηξία αισθάνεται από την μεριά της ωοθήκης που γίνεται, μικρή ή μεγαλύτερη ενόχληση.

Μάλιστα υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν αισθάνονται καμιά ενόχληση πριν την περίοδο ενώ πονάνε στην ωορρηξία.

 • Ένα μικρό φούσκωμα συνήθως στην κοιλιά αλλά μπορεί και στο στήθος όπως ήδη είπαμε.

Η αλλαγή των ορμονών στην ωορρηξία ευθύνεται γι’ αυτό. 

 • Λίγες γυναίκες μπορεί να έχουν και τα συμπτώματα του προεμμηνορροΪκού συνδρόμου με ναυτία, ημικρανία ή πονοκέφαλο.

Μπορούμε να απαντήσουμε σε μιά έγκυο πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί της;

Dr. Efi Romboti ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Leave a comment   ,

Εάν μία εγκυμονούσα γυναίκα θέλει να μάθει πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί της μπορούμε να της δώσουμε απάντηση; Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 20 γονίδια που έχουν σχέση με το ύψος.

Μπορούμε να απαντήσουμε σε μιά έγκυο πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί της;

Εάν μία εγκυμονούσα γυναίκα θέλει να μάθει πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί της μπορούμε να της δώσουμε απάντηση; Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 20 γονίδια που έχουν σχέση με το ύψος.Εάν μία εγκυμονούσα γυναίκα θέλει να μάθει πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί της μπορούμε να της δώσουμε απάντηση;

Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 20 γονίδια που έχουν σχέση με το ύψος.

Ακόμα και αν μπορούσαμε να προβλέψουμε ( που δεν μπορούμε), πως τα γονίδια αυτά θα εκφραστούν και θα αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους πάλι μόνο κατά 50% θα μπορούσαμε να απαντήσουμε.

Γιατί;

Γιατί παράγοντες όπως :

η φτωχή ιατρική φροντίδα

και κυρίως

η ποιότητα της διατροφής της μητέρας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του παιδιού μετά την γέννηση κρύβουν την υπόλοιπη μισή απάντηση!