Ποιές οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Dr. Efi Romboti ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Leave a comment  

 

Στυτική δυσλειτουργία (ανικανότητα) είναι η αδυναμία να υπάρξει και να διατηρηθεί η στύση κατά την σεξουαλική επαφή.

Μερικές παθήσεις που μπορεί να συνέβησαν σε νεαρή ηλικία

όπως κάποια χειρουργεία στην σπονδυλική στήλη, τραυματισμοί, πολλαπλή σκλήρυνση, παχυσαρκία

ή άλλες που συμβαίνουν συχνότερα σε μεγαλύτερη ηλικία

όπως διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθειες, Parkinson, αφαίρεση του προστάτη ή της ουροδόχου κύστεως λόγω καρκίνου, μπορεί να αποτελέσουν την αρχή της στυτικής δυσλειτουργίας

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία αυτών των παθήσεων μπορεί να γίνουν το αίτιο.

Επίσης η κατάθλιψη, το χρόνιο άγχος, προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού

και βέβαια η κατάχρηση καπνίσματος και οινοπνεύματος.

30% των ανδρών  παθαίνουν στυτική δυσλειτουργία χωρίς να έχουν πριν κάποια δυσκολία στην στύση τους και οφείλεται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος με κύριο εκπρόσωπο την αρτηριοσκλήρυνση.

Η αρτηριοσκλήρυνση δεν αφορά μόνο τα αγγεία της καρδιάς αλλά και εκείνα όλου του σώματος, με αποτέλεσμα η κακή ροή του αίματος να μην επιτρέπει την στύση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε μερικούς άνδρες περιοδικά μπορεί να συμβαίνει ελάττωση της   ροής του αίματος χωρίς καμιά προφανή αιτία και η οποία από μόνη της χωρίς θεραπεία, μετά από κάποιο διάστημα υποχωρεί.

Σε μερικούς ηλικιωμένους άνδρες η χαλάρωση των ιστών και η κακή επικοινωνία των νευρικών απολήξεων της περιοχής, τους οδηγούν σε αδυναμία στύσης.

Για ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών με στυτική δυσλειτουργία η απώλεια βάρους, η άσκηση και ο έλεγχος του άγχους τους οδηγούν στη λύση.

Για άλλους είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή ή κάποια από τις διαφορετικές και περισσότερες από ποτέ μέχρι τώρα θεραπείες που υπάρχουν σήμερα.

Add a Comment